“We ontkomen straks niet aan waterstof”

“We ontkomen straks niet aan waterstof”

In het Cleantech Center in Zutphen stelde Ad van Wijk, professor Future Energy Systems aan de TU Delft, dat we in ons dagelijks leven straks niet meer ontkomen aan het gebruik van waterstof. “Naar alle waarschijnlijkheid loopt over 5 tot 10 jaar waterstof door onze aardgasleidingen en voorziet het onze woningen van warmte. Vooral in de buitengebieden, dorpen en oude binnensteden”, aldus Van Wijk. 150 ondernemers lieten zich woensdag 28 november bijpraten over de kansen van waterstof. De uitverkochte bijeenkomst werd georganiseerd door het Cleantech Center in samenwerking met de Cleantech Regio en was de eerste van een serie kwartaallezingen over actuele Cleantech onderwerpen.

Vraag en aanbod energie

Duurzame elektriciteit uit wind en zon wordt wereldwijd steeds goedkoper, maar de opgewekte energie sluit niet altijd aan op de vraag van dat moment. Waterstof biedt de mogelijkheid om duurzaam opgewekte energie in grote  hoeveelheden op te slaan en te transporteren. Hierdoor is duurzame energie altijd op het juiste tijdstip beschikbaar voor gebruikers. Ad van Wijk: “Deze groene waterstof is toepasbaar in alle vormen van vervoer, de industrie, voor het verwarmen van onze woningen en we kunnen het elektriciteitssysteem ermee balanceren. Kortom een groene waterstofeconomie komt eraan!”

Concrete kansen in de regio
Voor ondernemers in de regio Stedendriehoek verwacht Jurgen Wissink, directeur Dijkoraad, op korte termijn concrete kansen. Tijdens de bijeenkomst riep hij de aanwezige ondernemers op om samen na te denken over de vraag hoe waterstof op lokaal niveau een rol kan spelen bij de energietransitie.

Podcast: luister hier naar de lezing van Ad van Wijk.