Olifantengras als groene rivier op Mars

Vier hectare grond op bedrijventerrein De Mars in Zutphen is beplant met oliefantengras. Als het aan Gerrit Kamphuis ligt, blijft het daar niet bij. “In heel Nederland en zeker ook in deze regio, liggen stukken grond braak die eigenlijk bedoeld zijn voor nieuwbouw. Vanwege de crisis zit nieuwbouw er vaak voorlopig niet in, waardoor grond ongebruikt blijft liggen. Het is onze ambitie dit soort braakliggende terreinen te gebruiken voor olifantengras, zodat de grond niet nutteloos blijft liggen maar een duurzame toepassing krijgt.” Volgens Kamphuis wordt in Oost-Europese landen, de Verenigde Staten en Canada op grote schaal biomassa geproduceerd. Daar is grondprijs betaalbaar. “In Nederland is grond schaars en betaalbare grond nog schaarser. Daarom richten wij ons op terreinen die ooit door projectontwikkelaars en gemeenten zijn aangekocht en die bedoeld zijn voor woningbouw. Onze formule is: grond huren voor een beperkte prijs en minimaal vijf jaar zodat de verduurzaming van het terrein met olifantengras ook de tijd krijgt om rendement op te leveren. Zo geven we braakliggende terreinen een tweede leven totdat de economie aantrekt en er mogelijk alsnog gebouwd gaat worden. Het levert alleen winnaars op.” Kamphuis en het Innovatiegilde zoeken braakliggende grond in een straal van zo’n vijftig kilometer rond Zutphen. “Dan is het qua transport nog te doen.” [Artikel download]

Related Posts

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *