21 november inovatieontbijt: “Kleinschalige waterkracht, het verborgen potentieel”

Datum/Tijd

21-11-2018
07:30 – 09:00

Reserveer uw plek via de website van Cleantech center

Historische locaties van watermolens zijn ideale plaatsen om waterkracht opnieuw in te zetten. Economisch interessant en duurzaam, dus helemaal van deze tijd. Waterkracht heeft de potentie om groene stroom op te wekken.

Het is volkomen milieuvriendelijk: onschadelijk voor vogels en vissen, in harmonie met de omgeving en goed voor een fikse CO2-reductie. Een waterrad levert ongeveer 40.000 kWh op. Dat is het jaarverbruik van 14 of 15 huishoudens. Anders gezegd: met een elektrische auto van Tesla zou je er 160.000 kilometer mee kunnen rijden. Dat is vier keer de aarde rond.

Het Zutphense bedrijf Gratia Hydro houdt zich bezig met alle facetten van engineering die komen kijken bij een kleinschalige waterkrachtinstallatie: een schatting van het op te wekken vermogen, het ontwerp van een waterrad, sluislieren, tandwielkasten, lagers, generatoren, omvormers en de elektrische besturing. Van start tot werkende watermolen. Martin Eillebrecht (Gratia Hydro) vertelt ons tijdens dit innovatieontbijt alles over de potentie van het opwekken van elektriciteit met kleinschalige waterkracht.

Locatie
Pakhuis Noorderhaven

Adres
Noorderhaven 49
7202 DD Zutphen