12 december – Innovatieontbijt – Thermische energie uit (afval)water

Thermische energie uit (afval)water

Datum/Tijd
12-12-2018
07:30 – 09:00

Dat we van het gas af moeten, is inmiddels een open deur. Dat we van het gas af kunnen, begint steeds meer door te dringen. En in de praktijk kunnen we het ook steeds vaker zien. Het warmte-aanbod is het probleem niet, de acceptatie van andere warmtebronnen is iets waar we aan moeten werken.

Onze omgeving bevat veel meer warmte dan we denken of weten. Onlangs is van alle waterschappen in beeld gebracht hoeveel warmte er economisch gewonnen kan worden bij hun RWZI’s, gemalen en leidingen. Dat is 56 PJ, ofwel een kwart van de Nederlandse warmtevraag voor onze gebouwde omgeving op basis van gas. De potentie van oppervlaktewater is even groot, dus de helft van ons gasverbruik kunnen we zo vervangen door warmtebronnen uit onze directe omgeving. En dat het kan, toont de praktijk aan. Inmiddels zijn in Nederland al ruim 10 projecten gerealiseerd of in vergevorderd stadium. In het buitenland overigens nog veel meer, dus nieuw is de techniek niet.

Het warmte-aanbod is er dus, de warmtevraag ook en de techniek om het te realiseren is niet de belemmerende factor. Daarnaast blijkt omgevingswarmte ook nog eens goedkoper te zijn dan onze gasgestookte installaties. De vraag is waar we nog op wachten?

Spreker is Simon Bos, Manager Omgevingswarmte bij Syntraal BV.